UA RU
(0800) 355 222
Консультація менеджерів
(0800) 355 222 (044) 350 5500 (067) 353 06 00 (Telegram)
Графік роботи
Пн-Пт - з 9 до 20 год
Сб-Нд - з 9 до 18 год
Напишіть нам
[email protected]
Увійти
Новий клієнт? Розпочни тут

Всього:

0 грн

Годування собаки. Як визначитись зі збалансованим раціоном для собаки?

Що таке їжа? Це поживні речовини, паливо для організму. Якість того, що їсть тварина залежить від балансу. Недостача білків, жирів та вуглеводів не дозволяє організму отримувати норму користі, а якщо у кормі є забагато вітамінів та мінеральних речовин – вони просто не засвоюються, або ж навіть можуть нашкодити.

Чи існує універсальна норма для усіх собак? Ні, тут все так само, як у людей – норму визначає вік (доросла тварина чи цуценя) та стан здоров’я (якщо тварина хворіє, ветеринар може призначити їй особливу дієту). Значення має навіть пора року, адже якщо тварина постійно знаходиться на вулиці, а там – зима з мінусовою температурою, їй знадобиться більше «палива» для обігріву та активності. Окрім декоративних собак «для душі», тварини, які поруч з людиною знаходяться на роботі – як охоронці чи пастухи великого стада, теж потребують ситнішого харчування. Адже завдання у них важливе, і його треба виконувати якісно. І, звісно, мають значення розміри собаки. Сенбернар не зрадіє порції пекінеса, а пекінесу надмір їжі теж принесе мало користі, окрім втіхи для очей.

Яка функція білків, жирів та вуглеводів?

Білки (протеїни)

Найчастіше важливу частину якісного корму для собаки займають протеїни. В організмі тварини саме білки займають найбільш вагоме місце. Вони є всюди: в органах, тканинах, гормонах, пігментах, імунних тілах та клітинах крові. Коли тварина з’їдає білковий корм, він розщеплюється під час травлення і перетворюється на амінокислоти. Амінокислоти є основою для вироблення власних білків у організмі собаки.

Існує двадцять три види відомих амінокислот, які є у складі білків. Організм тварини може синтезувати замінні амінокислоти. А саме: тирозин, аланін та цистин. Зазвичай, їхня кількість дорівнює нормі. Проте організм не може сам утворювати незамінні амінокислоти. Тому саме на незамінні варто звернути увагу, обираючи корм для свого собаки. Це: лейцин, фенілаланін, валін, аргінін, лізин, треонін, гістидин, ізолейцин, лізин та метіонін триптофан.

Де найбільше амінокислот? М'ясо, молоко, печінка, яйця та риба – білки тваринного походження. Так, у рослинах теж є білки, але собака їх важче засвоює та й кількість амінокислот там менша.

Як визначити норму білків для вашого улюбленця? Крихітки-цуценята потребують високобілкового корму – від 26% до 32%. Для середньостатистичного собаки, з яким ви гуляєте двічі чи тричі на день, достатньо 18-26% білків у кормі. Тому беріть до уваги вік, кількість фізичної активності та стан здоров’я вашого улюбленця.

Що таке дефіцит білка? Коли тварині не вистачає протеїнів й незамінних амінокислот, вона може схуднути і легко підхоплювати хвороби та інфекції, адже знизиться рівень її імунітету. У крові стане менше гемоглобіну та протеїнів. Якщо тварина й надалі не отримуватиме достатню кількість білка, розвивається порушення функцій печінки.

З іншого боку забагато – не означає здорово. Білки, яких надійшло більше норми, навантажують нирки й можуть стати причиною порушення їхньої діяльності. Поширене сьогодні сечокам’яне захворювання у собак є результатом перенасичення білками.

Жири

Другий компонент після білків – жири. Що це? Суміш трьох незамінних кислот (жирних) та тригліцеридів. Жирні кислоти – це арахідонова, лінолева та ліноленова. Жири в організмі – основне паливо для енергії та підтримки нормальної внутрішньої роботи організму. Жири дозволяють всмоктувати та накопичувати вітаміни, які є жиророзчинними (A, D, E, K). Від кількості жирів залежить і те, наскільки смачним буде корм.

Якщо говорити про цуценят, вони потребують вищого вмісту жирів для нормального розвитку та росту – не менше 20%. Для середньостатистичного собаки із трьома прогулянками в день – достатньо 8%.

Що буде, якщо тварина споживатиме максимально нежирний корм? Цуценята можуть припинити ріст та здоровий набір ваги. Дефіцит жирів відразу помітний по зовнішньому вигляду тварини: шкіра, шерсть. У собаки, яка не отримує достатню кількість жирів, потовщений епідерміс, лущиться шкіра та присутній кератоз. І це усе результат дефіциту ПНЖК в організмі.

При перенасиченні корму жирами, тварина швидко набиратиме вагу, а це пряма дорога до ожиріння й цілої низки захворювань шлунку, кишківника та печінки.

Вуглеводи

Якщо білки та жири – це складові внутрішніх органів та джерело енергії, то вуглеводи взяли на себе контроль над роботою м’язів. Вуглеводи містяться у рослинних складниках корму. Це кукурудза, рис та пшениця.

Розчинні вуглеводи діляться на три групи: моносахариди (мова йде про галактозу, глюкозу та фруктозу), дисахариди (мова йде про мальтозу, лактозу й сахарозу), а також полісахариди (комплексні вуглеводи). Цукри та крохмаль організм переробляє у глюкозу. Глюкоза під час окислення утворює аденозинтрифосфорну кислоту, яка має великий вплив на м’язи, печінку та центральну нервову систему. Глюкоза, вироблена понад міру, іде у печінку й може бути використана, щоб синтезувати власні жири.

Вуглеводи – левова частка корму. Середньостатистичний собака має споживати харчування, в якому вуглеводи займають половину від усієї частки або ж 40%. Коти, на противагу, потребують не більше 40% вуглеводів у кормі.

Мінеральні речовини (мінеральні солі)

Мінерали – це калій, кальцій та інші. Якщо цуценята споживають корм, не збагачений мінералами, це спричиняє розвиток рахіту. Дорослі собаки без отримання мінеральних речовин схильні до остеопорозу.

Вітаміни

Вітаміни – це органіка, допоміжні сполуки, які активно впливають на вагу та систему травлення їжі. З вітамінами собака росте, має кращий захист від вірусів та інфекцій. Вітаміни зміцнюють усі системи організму. І, найважливіше, їх потрібно небагато для добової норми.

Як правильно годувати собаку?

Знаючи про важливість балансу поживних речовин, щоб тварина росла, розвивалась та не хворіла, важливо підібрати збалансований раціон на щодень.

Часто ми бачимо, що господарі годують собак тим, що й самі їдять. Тварини отримують шматочки зі столу, солодке, морозиво, сири, чипси. Так, собаці, це гарантовано буде подобатися. Але, те, що приносить виключно задоволення без користі – не є здоровим. Натуральне харчування частіше за все – це каша і м'ясо. Тут легко перебрати норму вуглеводів та жирів, а протеїнів у такій страві може бути замало.

Харчування «зі столу» – не обов’язково пусті каші. Це може бути високоякісне сире м'ясо. Проте, на самих лише протеїнах (хай у якому першокласному м’ясі вони містяться) діла не буде. Бо, найважливіше у їжі – баланс, а не висока якість виключного складника.

Сире м'ясо – це й додатковий ризик. Без попереднього заморожування, у ньому можуть жити гельмінти, які передаються і до господаря від тварини (а це дуже неприємні паразити). У вареному м’ясі хоч і менше ризику, але й цінності також менше, ніж у сирому.

Насправді, ми звикли до натурального харчування. Озираючись назад, можна згадати, що зі столу годував собак наш дідусь, і його дідусь й інші. Проте правильна культура годування собак сьогодні активно працює на Заході і поступово переходить до нас. Готовий корм для собак та заборонений доступ до столу – і до ветеринара потрібно буде звертатися виключно на планові огляди та за потреби. А от харчування буде на висоті!

Неможливо уявити, що золотий призер виставки собак поїдає кремове тістечко з рук господаря на знак перемоги. Високопородні собаки беруть участь у важливих змаганнях і завжди мають бути на висоті. А це і збалансована дієта, у тому числі. То що ж їсть призер? Сухий або вологий повнораціонний корм!

Годувати собаку власною їжею не тільки не заощадливо, але й складно, якщо ви хочете зберегти правильний та збалансований раціон. Визначати на око якість та користь кожного продукту і вираховувати за таблицями білки, жири та вуглеводи, окремо купувати вітаміни та мінерали – це прірва часу. Сухий корм уже зробив все це і готовий потрапити у миску вашого улюбленця швидко та безпечно.

Що повинні їсти маленькі активні колобочки-цуценята?

Дитинство – найвідповідальніша пора життя у тварин. Адже закладається база для нормального функціонування усього організму. Молоко матері містить усі потрібні речовини, проте молоко може закінчитися, або цуценя довелося забрати раніше – тому до справи беруться ветеринари та виробники кормів, підбираючи правильне поживне харчування для цуценят.

До трьох-чотирьох тижнів – молока матері цілком досить (але вважайте на харчування годуючої собаки, воно теж повинно бути на доброму рівні). Після молока можна поступово давати вологий корм. Сухий давати повільно, розмочуючи його у воді, щоб цуценяті було зручно їсти таку «кашку». У стані переходу повноцінно на сухий корм, зменшуємо об’єм консерви, а гранул – збільшуємо. 1-2-місячні малюки їдять шість разів на день, у наступні два місяці – п’ять, далі – чотири. З чотирьох до восьми місяців – тричі на день. Після восьми місяців раціон може складатися з двох приймань їжі.

Цуценяті не підходить корм для дорослих собак. Адже харчування для малечі має вищу калорійність, що обумовлюється потребою у рості та розвитку. Це більше вітамінів, білків, жирів, мінералів та вуглеводів. На кожній упаковці корму є таблиця із розрахунком денної норми, якої важливо дотримуватися.

Ця норма ділиться на частини (відповідно до кількості приймів їжі). У мисці поруч завжди повинна бути свіжа вода. А процес споживання їжі – тривати до двадцяти хвилин, далі миску забираємо.

Якщо ваша собака чекає приплід чи годує цуценят – як обрати харчування?

Вагітність ділиться на час до шостого тижня, коли раціон залишається таким самим і після шостого, коли кількість їжі починаємо збільшувати. До кінця вагітності корму у мисці має бути в 1,5 раза більше, ніж до вагітності.

Вигодовування – це така сама робота, тому й енергії вимагає більше й більше поживних речовин. У перший тиждень вигодовування зберігаємо кількість корму у півтори раза більше денної норми, у другий – вдвічі більше. Третій тиждень вимагає втричі більше норми корму для самки.

Є спеціальний корм для вагітних та годуючих собак, адже він містить більше корисних речовин та залишається збалансованим. Якщо самка отримує достатньо якісного харчування, цуценят не потрібно буде підгодовувати, поки вони їдять молоко матері.

Зрілі собаки та підхід до годування собак у похилому віці

Тварина витрачає менше енергії з віком: бавиться й бігає менше, більше часу йде на сон, а прогулянки набирають повільного й поважного темпу. Для таких тварин потрібен корм з нижчою енергетичною цінністю, однак з високим вмістом мінералів та вітамінів. Адже важливо стежити за здоровою вагою вашого собаки, щоб він ще довго радів життю і дарував свою любов вам, а ви – йому.

 

Чим не можна годувати кішку
Чим не можна годувати кішку
Читати більше
Собаки рятувальники на воді та в горах
Собаки рятувальники на воді та в горах
Читати більше
Як привчити цуценя до туалету?
Як привчити цуценя до туалету?
Читати більше