UA RU
(0800) 355 222
Консультація менеджерів
(0800) 355 222 (044) 350 5500 (067) 353 06 00 (Telegram)
Графік роботи
Пн-Пт - з 9 до 20 год
Сб-Нд - з 9 до 18 год
Напишіть нам
[email protected]
Увійти
Новий клієнт? Розпочни тут

Всього:

0 грн

Чи можна годувати кішку тільки сухим кормом?

Як люди, так і тварини для здорової життєдіяльності потребують правильного і збалансованого харчування. Майбутній господар пухнастого друга, перед заведенням улюбленця, має вирішити, як саме він задовольнятиме потреби кота в їжі та всіх поживних речовинах.

На сьогоднішній день існує два варіанти харчування тварин: годування натуральною їжею або готовими кормами.

Види харчування

У різних видів харчування є низка позитивних і негативних моментів.

Плюси натурального харчування:

  • впевненість у складі. Оскільки ви готуєте самостійно, то точно знаєте, що міститься в тарілці вашого вихованця;
  • відсутність виробничої обробки. Ваш кіт отримує цільні продукти, оброблені максимум 1 раз;
  • апетитність для вихованця. Тварини з величезним апетитом і бажанням поїдають натуральну їжу

Недоліки натурального харчування:

  • дуже важко гарантувати надходження в організм вашого улюбленця всіх необхідних поживних речовин. Кішки, м'ясоїдні тварини, основа їхнього раціону – це тваринні білки. На жаль, власники часто забувають про це і годують своїх вихованців залишками зі свого власного столу, або кашами, звареними з невеликою кількістю м'ясних продуктів. Таке харчування вкрай згубне для здоров'я котів;
  • витрати часу і зусиль на приготування;
  • короткий термін придатності. Приготовану натуральну їжу потрібно або повністю згодувати за кілька днів, або просто викинути;
  • якщо намагатися домогтися ідеального раціону кота за допомогою натуральної їжі, то це досить затратно. Адже щоб придбати достатню кількість м'яса для кота, потрібно розлучитися з пристойною сумою;
  • імовірність зараження їжі паразитами

Переваги готових кормів:

  • повноцінне комплексне харчування. Виробники вже подбали про те, щоб ваш улюбленець отримав абсолютно всі необхідні корисні та поживні речовини;
  • безпека. Всі інгредієнти проходять обробку і відбір. У пакет для вашого кота, потрапляють тільки безпечні та корисні для нього складові;
  • зручність і простота застосування. Економиться маса часу і сил, адже не потрібно нічого готувати, потрібно тільки відкрити пакет

Мінуси готового корму:

  • необхідність привчання тварини до нього і підбору відповідного;
  • вартість якісних раціонів

Можна зробити висновок, що кожен власник може вибрати вид харчування для кішки за своїми можливостями і бажанням. Але однозначно одне, якщо годувати кішку тільки сухим кормом, то вона гарантовано отримає всі необхідні вітаміни і мінерали, і абсолютно не постраждає від відсутності різноманітності.

Якщо у вас закріпилося бажання подарувати різноманітність своїй кішці в харчуванні, і ви плануєте давати їй і натуральну їжу, і сухий корм, то вам потрібно знати, що в одне годування цього робити абсолютно не можна.

Між сухим кормом і натуральною їжею повинно пройти мінімум 5-6 годин, це потрібно для того, щоб шлунок звільнився від одного виду харчування і був готовий прийняти інший. У разі змішування, у кота може статися нетравлення, блювота і з'явитися хронічна проблема з травленням.

Ще одним поширеним запитанням про годування котів є: "Чи можна розмочувати сухий котячий корм? " Однозначно можна. Якщо ваш вихованець полюбляє саме зволожений сухий корм, то немає жодних перешкод цьому. Ви повертаєте видалену вологу з інгредієнтів.

Важливо розуміти, що це абсолютно не є необхідністю, але зверніть увагу, що під час годування сухим кормом у тварини має бути постійний доступ до джерела чистої води.

Види корму для котів

Якщо ви вже вирішили, що будете годувати свого кота готовим кормом, то ось що вам потрібно знати про готові корми. Залежно від складу і технологій виробництва корми поділяються на класи:

  1. Холістики, тобто корми люкс класу. Наприклад: Orijen, Acana.
  2. Корм супер-преміум класу. Наприклад: Royal Canin, Brit Care, Pro Plan, Optimeal.
  3. Корми преміум-класу. Наприклад: Hill's, Brit Premium, Royal Canin.
  4. Корми економ класу. Наприклад: Мяу, Friskies.

Що більше до складу входить високоякісного натурального білка та інших натуральних інгредієнтів, то вищий клас корму.

Також корми розрізняються між собою за типом: сухі та вологі. Вологі можуть бути в пакетиках і в банках як консерви. Усі ці корми є повноцінним харчуванням вашого улюбленця.

Ще виробники подбали про те, щоб кішки різного віку отримали збалансоване харчування. Адже від їхнього періоду життя залежать і потреби в поживних речовинах. Існують корми для кішок – юніорські (для кошенят), для дорослих котів і для кішок похилого віку.

Кожен із цих кормів задовольняє потребу в мінеральних речовинах, вітамінах, білках і мікроелементах. Наприклад, для кошенят до складу входять додаткові речовини, які допомагають формуватися організму правильно і підтримують нервову систему. Для котів літнього віку корми більш низькокалорійні, з підтримкою травної та сечовивідної систем.

Також існують різні лінійки кормів, які враховують особливі фізіологічні характеристики тварини. Наприклад, лікувальні корми, корми для стерилізованих котів або для вагітних/годуючих кішок.

Виробники кормів для тварин не дарма розробляють і постійно вдосконалюють формули кормів для кішок і собак окремо, адже в них абсолютно різні потреби, тому годувати кішку вологим собачим кормом абсолютно недоцільно і навіть може нашкодити вашому вихованцеві.

Норма годування

Залежно від ваги та віку котів потрібно годувати по-різному. Нижче наведено орієнтовну таблицю годування котів сухим кормом:

Вага, кг

Годування (грам)

 

Звичайне

Дієтичне (зниження ваги)

Старше 6 років

2

40

-

30

3

45

-

30

4

60

-

40

5

75

60

60

6

80

60

60

8

90

75

90

10

120

80

120

Кожен виробник корму розрахував добову норму і зазначив її на упаковці.

Важливо також розуміти, що в разі харчування сухим кормом, ваш вихованець потребує великої кількості чистої та свіжої води. Доступ до джерела пиття має бути постійним.

Як бачите, на ринку готових кормів для котів представлено безліч корисних і лікувальних кормів, які допоможуть вашому улюбленцю бути здоровим і радувати вас довгими роками життя.

Декоративні породи собак
Декоративні породи собак
Читати більше
Догляд за кішкою
Догляд за кішкою
Читати більше
Як вибрати корм для вашого кошеня?
Як вибрати корм для вашого кошеня?
Читати більше