UA RU
(0800) 355 222
Консультація менеджерів
(0800) 355 222 (044) 350 5500 (067) 353 06 00 (Telegram)
Графік роботи
Пн-Пт - з 9 до 20 год
Сб-Нд - з 9 до 18 год
Напишіть нам
[email protected]
Увійти
Новий клієнт? Розпочни тут

Всього:

0 грн

Чи потрібно міняти раціон харчування кішки після стерилізації?

Якщо згадати свою стрічку у соцмережах – яких домашніх тварин найчастіше просять прилаштувати у «добрі руки»? Кошенят! Адже коли кішці виповнюється шість місяців – вона уже здатна привести потомство з чарівних пухнастих клубочків. Підвищена репродуктивна функція тішить заводчиків породистих котів, а от ті, хто не знає, що робити з новими членами родини, особливого захвату не відчувають. Щобільше, навіть кішка «в літах» легко може повернутися із довгої прогулянки не сама, а з сюрпризом. Тому сьогодні власники кішок все частіше думають над стерилізацією тварин та приводять задумане у життя.

Що таке стерилізація?

Стерилізація – це операція із хірургічним втручанням. Кішці видаляють репродуктивні органи, без яких вона більше не відчуває статевого потягу і вже гарантовано не може мати кошенят. Кожна операція, а тут мова йде не про звичайну таблетку чи навіть укол – це стрес для організму тварини. Стрес впливає на стан імунної системи і організм втрачає природну стійкість до вірусів та захворювань. Тварина легко може підхопити інфекцію, на яку б до операції навіть не було б жодної реакції. Чи можна це контролювати? Не лише можна, а й потрібно. Три важливі показники, за якими потрібно тримати руку на пульсі:

  • харчування
  • питна вода
  • туалет.

Повний догляд за кішкою після стерилізації ви можете дізнатись у нашій статті: Як доглядати за кішкою після стерилізації.

Чому стерилізовані кішки повніють?

Часто, коли бачиш вдома у друзів вгодовану кішку – перше, що спадає на думку: мабуть, стерилізована. І у половині випадків це справді може бути правильним висновком. Після операції тварина наче уповільнює свій ритм життя – виважені рухи, менше перегонів квартирою й перекидання речей, менше цікавості до активних та рухливих ігор. Уповільнення обміну речовин при збереженні калорійного раціону, яким годували тварину до операції, позначається на зовнішньому вигляді й на стані внутрішніх органів. Якщо не внести важливі корективи – у величезного пухнастого колобка можуть виникнути значні проблеми зі здоров’ям. Зайвий жир – це зайве навантаження на важливі системи: печінка, серце, система травлення та виведення перетравлених речовин. Тому у стерилізованої кішки обов’язково повинен бути спеціальний дієтичний раціон.

Як перевести кішку на дієтичне харчування?

Стерилізовані тварини потребують іншої кількості білка, жирів та менше вуглеводів, ніж тварини без операції. Натуральне харчування вимагає більше часу та ретельного зважування усіх інгредієнтів, щоб визначити норму, необхідну для конкретної тварини. Спеціальні корми – сухі гранули та вологе харчування містять підібраний баланс БЖВ потрібний для стерилізованих кішок та оптимальну кількість калорій, з якими кішка підтримуватиме здорову вагу.

Сечокам’яна хвороба – одна із зон ризику, в які потрапляють стерилізовані тварини. Тому спеціальні добавки, які містяться у складі готових кормів, беруть на себе роль профілактичних засобів. Переїдання – частіше за все більше провина господарів, ніж самої тварини. Щоб уникнути неприємних наслідків просто стежте за кількістю їжі, яку ви даєте своїй улюблениці. Не варто докладати ще трішки гранул, навіть, якщо виглядає так, що тварина залишилась голодною. Норма, вказана на звороті кожного пакету корму, вирахувана чітко для задоволення потреб у харчуванні та гарному самопочутті кота.

Підбірка найкращих сухих кормів для стерилізованих кішок від досвідчених фахівців 

  1. Royal Canin Sterilised - повнораціонний сухий корм для дорослих стерилізованих кішок
  2. Purina Pro Plan Sterilised для стерилізованих котів - качка та печінка
  3. Sterilized Urinary Health Fresh Chicken
  4. Hill's SP Feline Adult Young Sterilised Cat With Chicken - для стерилізованих кішок віком від 6 місяців до 6 років
  5. Josera Naturelle - беззерновий сухий корм для дорослих стерилізованих кішок

Вся лінійка раціонів для стерилізованих кішок від визнаних виробників Royal Canin та Hill's.Деякі виробники мають повнораціонні сухі корми для тварин різного віку, а це набагато полегшує пошук необхідного корму як для кошенят до 12 місяців, так і для дорослих тварин від 7 років.

Якщо ваша кішка уже важить близько восьми кілограмів чи навіть усі дванадцять – вам терміново потрібно переглянути її харчування. Адже норма для дорослої тварини складає приблизно чотири кілограми. Ожиріння нікому не приносить жодної користі. Тому одразу зменшуємо кількість гранул або ж годуємо кішку рідше. І вводимо у її життя спорт – нехай не весь час проводить лише на теплому дивані.

У будь-якому випадку здоров’я вашої улюблениці залежить від вас. Даруйте їй не лише свій час на ігри та обійми, чи вивчення нових команд, а ще обирайте лише правильне харчування, а і не забувайте про свою любов. Тварині, як і кожній людині, надзвичайно приємно, коли її люблять.

Як кішки вибирають з ким спати?
Як кішки вибирають з ким спати?
Читати більше
Найчастіші проблеми з якими звертаються до ветеринара
Найчастіші проблеми з якими звертаються до ветеринара
Читати більше
Кішка не їсть: що робити?
Кішка не їсть: що робити?
Читати більше