UA RU
(0800) 355 222
Консультація менеджерів
(0800) 355 222 (044) 350 5500 (067) 353 06 00 (Telegram)
Графік роботи
Пн-Пт - з 9 до 20 год
Сб-Нд - з 9 до 18 год
Напишіть нам
[email protected]
Увійти
Новий клієнт? Розпочни тут

Всього:

0 грн

Догляд і годування сфінксів

Екзотична порода сфінксів завжди приваблює увагу – від захвату до подиву. Завдяки особливій будові голови та сильному й м’язистому тілу, ці незвичні тварини виглядають величними й гордими, проте характер у них по-справжньому золотий. Існують різні види сфінксів (канадські, петербурзькі, донські та ін.), але у більшості випадків це порода голих котів, власне через відсутність шерсті. Така риса не тільки викликає увагу, але й потребує особливого догляду.

Армія шанувальників високо цінує ефектну зовнішність (вони справді дивовижні й не схожі на жодну іншу породу), проте важливо приділяти такому улюбленцю достатньо уваги та підбирати збалансоване харчування супер-преміум класу. Догляд за сфінксами з боку власників теж особливий. І не забувайте про любов!

Як доглядати за сфінксом?

Без шерсті сфінксу важливо зберігати температурний режим: вдома завжди повинно бути тепло, інакше тварина може захворіти. Оптимально +20-25 градусів. Якщо у приміщенні надто холодно – як правило, тварина не проти зручного комбінезону на тілі. Дозуйте перебування улюбленця на сонці, адже тварини його люблять, але ризикують отримати опіки.

Великі вушка котів чистимо приблизно раз на тиждень. Ватні палички можуть пошкодити вухо, тому використовуємо ватні диски та спеціальний лосьйон. Очі протираємо або кип’яченою водою, або так само спеціальним лосьйоном. Виділення в кутиках видаляємо по мірі накопичення.

Що стосується миття: здорову тварину потрібно мити, враховуючи інтенсивність вироблення шкірного сала. Тварина часто пітніє завдяки підвищеним процесам теплообміну. Якщо шкіра жирніє швидко – щотижня (влітку завжди частіше), якщо рідше – достатньо одного разу на 2-3 тижні. Чим купати сфінкса? Підбираємо м’який шампунь. Воду набираємо теплу і не використовуємо душ, адже це може нервувати кота. Тварину миємо руками, а хвіст та крижі – за допомогою ніжної дитячої мочалки.

Важливо, щоб кошеня змалку звикало до банних процедур, тоді миття буде проходити спокійно і для власника, і для улюбленця. Маленький секрет: якщо ваш кіт боїться води – збийте піну, і страху стане менше. Голову протираємо вологою губкою чи тканиною. Далі вже чистого котика загортаємо у м'який рушник і тримаємо на руках, поки тварина повністю не висохне. Якщо відпускати тварин відразу після купання, лисі коти можуть застудитися.

Чим годувати сфінкса?

При виборі харчування сфінксів важливо зважати на наступні факти:

  • мають швидкий обмін речовин
  • відмінний апетит
  • їдять швидко
  • можуть ковтати їжу, не пережовуючи.

Чим годують сфінксів? Завжди голодні лисі коти можуть випрошувати їжу цілий день, крутитися біля столу, поки ви обідаєте чи вечеряєте. Проте піддаватися на гарненькі очі не варто: режим харчування повинен бути чітким, адже від цього напряму залежить здоров’я улюбленця. І там точно немає місця ласощам з власного столу.

Збалансовані сухі корми позитивно впливають на стан шкіри – знижуючи ризик появи дерматиту та виникнення дисбактеріозу. Харчування підбираємо відповідно до стану здоров’я, кастрований кіт чи ні, і чи не вагітна кішка. Вікова група сегментує корми окремо для дорослих котів, кошенят та сфінксів похилого віку. Економ-харчування не підходить для породи сфінкса, тому звертайте увагу на типи холістик та корми супер-преміум класу. Кількість їжі для нормального харчування завжди зазначена на упаковці – тому не зменшуйте і не збільшуйте дозу.

Для такого кота, як сфінкс, характер харчування повинен бути чітким: він не може їсти одночасно натуральну їжу та сухий корм у будь-яких пропорціях. Тому ви маєте визначити єдину норму і дотримуватися її. Зважайте на рекомендований розмір порцій та час  харчування. Не залишайте гранули на весь день у мисці (адже це веде за собою втрату смакових та ароматичних якостей): насипали, кіт поїв протягом тридцяти хвилин, решту – прибираємо.

Для збалансованого харчування сфінксів також потрібна достатня кількість води. Тому вода завжди повинна бути у вільному доступі та у чистій мисці.

Линька у собаки - причини, скільки триває і що робити
Линька у собаки - причини, скільки триває і що робити
Читати більше
Як привчити кішку до лотка - основні правила
Як привчити кішку до лотка - основні правила
Читати більше
Виховання та початкові етапи дресирування кішок
Виховання та початкові етапи дресирування кішок
Читати більше