UA RU
(0800) 355 222
Консультація менеджерів
(0800) 355 222 (044) 350 5500 (067) 353 06 00 (Telegram)
Графік роботи
Пн-Пт - з 9 до 20 год
Сб-Нд - з 9 до 18 год
Напишіть нам
[email protected]
Увійти
Новий клієнт? Розпочни тут

Всього:

0 грн

Догляд за кішкою

Придбавши кішку, ви повинні створити умови, при яких тварина почуватиметься щасливою: вам доведеться виділяти час для догляду за нею протягом 15 – 20 років, потрібно завчасно подумати де ви будете залишати кішку на період відпустки та ін. Поспішність може призвести до розчарування, і в результаті постраждає тварина.

Прийнявши рішення про купівлю кішки, обов‘язково запитайте себе: "для чого мені потрібна тварина?". Можливо, вам просто потрібна домашня улюблениця чи ви хочете придбати породисту тварину, яку потім плануєте виставляти на виставках, має це бути самка чи самець?

Не менш важливим є рішення про довжину шерсті кішки. Довгошерсті коти, звичайно, гарніші, але для підтримування цієї краси потрібно виділяти мінімум півгодини в день: розчісувати кішку гребенем і щіткою, розплутувати ковтуни. Якщо у вас немає такої можливості, краще завести короткошерсту кішку. До того ж, якщо хтось із членів вашої сім’ї страждає від астми, довгошерста кішка може викликати приступ захворювання. Слід також пам‘ятати, що у деяких людей алергічна реакція розвивається в присутності будь-якої кішки.

Якщо матеріальний стан не дозволяє вам придбати породисту кішку, то домашньою улюбленицею може стати і безпородне кошеня. Безпородні кішки теж дуже красиві, і за своїм характером не поступаються родичам з чотирьохколінним родоводом.
У випадку, якщо ви серйозно вирішили займатися виставками, для цього вам необхідне кошеня з хорошим родоводом. Придбати таке кошеня можна звернувшись у місцевий фелінологічний клуб, де Вам нададуть всю інформацію про якість виводку та про виставкові досягнення батьків. Також можна відвідати виставку, де переважно також продаються кошенята: там Ви матимете можливість безпосередньо поспілкуватись з годувальниками і переконатись у правильності Вашого вибору.

Дівчинка чи хлопчик?

Якщо ви хочете розводити кошенят, то, звичайно, варто придбати дівчинку. Однак, для продажу слід мати кошенят від батьків з хорошим родоводом. Та й розведення кішок не принесе вам великих прибутків. То ж, якщо кошенята вам не потрібні, то кішці у віці 6 – 8 місяців слід зробити операцію з видалення яйників.

Ніколи не тримайте в квартирі некастрованого кота: він ніколи не буде щасливим без достатньої кількості кішок, з якими міг би спаровуватись, а ви з багатьох міркувань, скоріш за все не дозволите йому гуляти на волі. Дорослого некастрованого кота неможливо тримати через їдкий запах сечі, якою вони мітять все навкруги, привертаючи увагу кішок. Кота необхідно каструвати у шестимісячному віці.

Існує переконання, що кастровані тварини страждають, однак це зовсім не так. Парування для них – процес суто інстинктивний, і якщо потреба в ньому зникає, вони просто починають розвиватися по-іншому – не вириваючись увесь час „на волю”, коти стають більш ніжними.

Ось, нарешті, усі питання вирішені, і Ви принесли додому м’якенький, пухнастий клубочок...

Кошеня не довго буде відчувати себе самотнім і покинутим в незнайомій для нього квартирі, якщо Ви займете його якоюсь грою: це може бути маленький м’ячик, іграшкова мишка чи навіть клаптик паперу, прив’язаний до нитки.

Слід потурбуватися про спальне місце кошеняти. Кішок, на відміну від собак, не дуже задовольняють відкриті підстилки, але вони залюбки відпочивають у затишному будиночку. Зараз у зоомагазинах є великий вибір будиночків для кішок – наприклад, плетені з лози (зручні у літній період), або виготовлені з поролону, обтягненого ніжною тканиною (підходить для зимового періоду).
Обов’язково слід організувати спеціальний туалетний куток для киці –лоток з наповнювачем. Поки ваше кошеня не підросте, краще користуватись лотком з невисокими бортами (не більше 5 см), а також купляти наповнювач без ароматизатора, оскільки сторонній запах може відбити ті початкові навики користування лотком, які кошеня одержало біля матері.

Харчування кошенят має бути в одному, спеціально відведеному для цього місці. Вам будуть потрібні дві мисочки: одна – для води, друга – для вологого або сухого корму. Кошеня повинне мати постійний доступ до води. Вода в мисочці повинна бути завжди свіжою, її міняють кілька разів на день.

Кішки, будучи на волі, інстинктивно їдять траву, інколи використовуючи її для очищення шлунку. Тому не забудьте поставити своїй улюблениці ящичок з пророслою травою. Для цього можна використовувати спеціальне насіння, яке продається в зоомагазинах. Домашні кішки із задоволенням поїдають і кімнатні квіти – це дуже небезпечно, оскільки багато декоративних рослин (наприклад деффенбахія) містять токсичні речовини. Отруєння кімнатними рослинами може бути смертельним для кішки.
Кігті у кішки безперервно ростуть протягом всього життя. У природі киця, пробігаючи великі відстані та лазячи по деревах, сточує їх. В домашніх умовах кішка позбавлена такої можливості і тому змушена сточувати їх, дряпаючи різні предмети. Якщо Ви не хочете, щоб ваші меблі, килими та штори були безповоротно зіпсовані – придбайте у зоомагазині спеціальний стовпчик, для сточування кігтів. Переважно кішки залюбки дряпають його. Є ще інший підхід для вирішення цього питання – кішкам можна підрізати кігтики спеціальними щипчиками гільотинового типу. Підрізати кігті слід подалі від кровоносної судини – на білих кігтях Ви можете легко прослідкувати, де закінчується рожева ниточка. Якщо кігті чорні, непрозорі – відрізайте лише тоненький зігнутий кінчик нігтя. Якщо кігтик обрізати надто коротко, зачепивши кровоносну судину – це призведе до поранення тварини. Підрізати кігті слід приблизно раз у два тижні. Привчати тварину до цієї процедури потрібно змалку.

Еволюція дала кішці власний косметичний інструмент – шершавий язик, яким кішка постійно вмивається, розчісуючи шерстинки. Але цього недостатньо – домашніх кішок слід регулярно розчісувати. Розчісуючи кішку, Ви попереджуєте потрапляння відмерлих шерстинок в її шлунок, де вони можуть збиватися в щільні комки і викликати небезпечне захворювання – закупорку кишково-шлункового тракту.

Короткошерсту кішку достатньо розчісувати один раз на тиждень, використовуючи при цьому гребінець з металевими густими зубцями та масажну щітку з натуральної щетини. З довгошерстими кішками клопотів набагато більше: розчісувати їх потрібно щодня, особливо в період линяння, оскільки у цих кошенят шерсть швидко збивається у ковтуни. Використовувати при цьому слід гребінець з рідкими металевими зубцями та спеціальну щітку для вичісування підшерстку (пуходерку), для видалення ковтунів зручно користуватись ковтунорізкою.

Якщо ви сумлінно доглядаєте за шерстю кішки, купати її варто у разі випадкового забруднення або перед серйозною виставкою, де Вам необхідно показати свою улюбленицю в найкращому вигляді. При розчісуванні періодично можна користуватись сухими шампунями, з допомогою яких Вам легко буде підтримувати шерсть у чистоті (особливо це стосується персидських кішок). Під час купання своєї улюблениці, обов’язково користуйтесь спеціальними шампунями, оскільки звичайний шампунь може пересушити шкіру або викликати алергію.

Окремого догляду потребують зуби кішки. У кішок (особливо породистих), із віком спостерігається утворення зубного каменю, що призводить до запалення ясен і, в результаті, до втрати зубів. Вартує періодично, хоча б один раз на місяць, оглядати зуби кішки і при виявленні зубного каменю звертатися до ветеринара.

Особливого догляду потребує стара кішка. Ретельніше, ніж раніше, потрібно слідкувати за її раціоном, оскільки їй потрібен повний комплекс вітамінів та мінералів, а організм вже не в змозі засвоїти таку кількість білків та жирів, як раніше. Вам доведеться частіше її розчісувати – кішці буде все важче вмиватися самій. І головне чого потребує ваша стара кішка – це ще більшої уваги та ласки. Частіше беріть її на руки, більше говоріть з нею, просто любіть її ...

Все про Шотландських Висловухих кішок: характер, особливості породи, раціон
Все про Шотландських Висловухих кішок: характер, особливості породи, раціон
Читати більше
Линька у собаки - причини, скільки триває і що робити
Линька у собаки - причини, скільки триває і що робити
Читати більше
Види шампунів для собак
Види шампунів для собак
Читати більше