UA RU
(0800) 355 222
Консультація менеджерів
(0800) 355 222 (044) 350 5500 (067) 353 06 00 (Telegram)
Графік роботи
Пн-Пт - з 9 до 20 год
Сб-Нд - з 9 до 18 год
Напишіть нам
[email protected]
Увійти
Новий клієнт? Розпочни тут

Всього:

0 грн

Як підняти апетит у собаки?

Відмінний апетит у собаки багатьма власниками сприймається як сигнал того, що тварина здорова та активна. При цьому його зниження або повна відмова від їжі може викликати масу переживань. В яких випадках ці переживання виправдані, а коли мова йде про поведінкові аномалії - слід розібратися особливо ретельно. Поведінку можна скорегувати, а проблеми зі здоров'ям вимагають невідкладного звернення до ветеринара.

Чому погіршується апетит?

Зниження апетиту для багатьох господарів є тривожним симптомом. І навіть якщо за ним не криється жодних серйозних патологій, краще знати, які неприємності ховає відмова від їжі. Оголошення голодування може відбуватися з кількох причин, найпоширеніші з них: проблеми з кормом і годуванням, а також хвороби.

З'ясуйте причину порушення апетиту

Перше, що потрібно зробити - спробувати розібратися з причинами явища. Часто за голодуванням ховаються поведінкові проблеми. Якщо ж зниження апетиту пов'язано з фізіологічними проблемами, краще відразу поїхати до лікаря. Відмова від їжі - частий симптом серйозних інфекційних і соматичних розладів. Серед поведінкових проблем можна виділити кілька груп, пов'язаних із зовнішніми факторами. Якщо їх усунути, апетит повертається в норму протягом нетривалого часу.

  • Деякі собаки не люблять некомфортні або галасливі умови годування. Якщо в будинку завелися нові мешканці, приїхали гості або з'явилися інші тварини - у вихованця цілком може спостерігатися відмова від їжі. Щоб повернути все в норму, досить забезпечити тварині тишу і спокій.
  • Стреси і поїздки теж можуть впливати на режим харчування. Через деякий час все відновлюється само собою.
  • Вибагливість - часта причина поганого апетиту. Таким собакам важко догодити, їх пристрасті в їжі нестійкі і змінюються частіше, ніж господар встигає купувати новий корм. Для таких тварин є сенс підібрати раціон для вибагливих собак.
  • Буває, що вихованець з якихось причин перестав сприймати звичний сухий корм. Це може бути разовою акцією, для вирішення якої потрібно підбирати новий раціон.

Якщо ж причина голодування не криється в цих факторах, важливо вчасно придивитися до собаки і встигнути розгледіти симптоми серйозних хвороб.

Можливі хвороби та їх список

Проблеми зі здоров'ям часто провокують відмову від їжі. Симптоми захворювань можуть бути явними, а можуть ніяк не виражатися, шокуючи власників, а собаці доставляючи відчутний дискомфорт і навіть біль. Якщо ж до відмови від їжі приєднуються блювота і діарея, причина майже на 100% полягає в захворюванні. До найбільш поширених хвороб відносяться:

  • Паразити. Вони провокують блювоту і пронос, млявість. Пропадає блиск шерсті, знижується її густота, вона стає жорсткою. Для діагностики необхідне лабораторне дослідження калу та відповідне лікування.
  • Інтоксикації різного генезу майже завжди провокують відмову від їжі. Отруєння можуть бути гострими, і тоді звернення до лікаря необхідне негайно. І навіть при своєчасному зверненні одужання можливе не завжди. Якщо ж терапія виявилася успішною, в процесі і після одужання важливо дотримуватися дієти і підбирати тварині спеціальний делікатний раціон.
  • Ентерит за рівнем заразності багатьма ветеринарами ставиться в один ряд з чумою. Інфекційна хвороба протікає стрімко, супроводжується, крім відмови від їжі, температурою, млявістю, зневодненням. Для цуценят результат несприятливий при відсутності вакцинації, дорослі собаки при наявності щеплень добре піддаються терапії, але вимагають тривалої реабілітації.
  • Хвороби ротової порожнини часто пов'язані з дискомфортом під час жування і ковтання. Ураження слизової, ясен або зубів роблять прийом їжі некомфортним і навіть болючим. Звідси - і поганий апетит. Найбільш часті захворювання - пародонтоз, гінгівіт, стоматит, пародонтит.

До інших хвороб можна віднести багато таких, які не мають яскраво виражених початкових симптомів. Якщо в житті тварини останнім часом не спостерігалися стреси, краще не чекати подальших проявів ознак хвороби і відразу їхати в клініку. Часто з втрати апетиту починаються не менш серйозні легеневі, серцеві, онкологічні хвороби. При діагностиці будь-якого захворювання не потрібно нехтувати спеціальним раціоном. Вибір правильного корму в реабілітаційному періоді допоможе уникнути ускладнень і поверне собаці активність.

Проблеми з кормом

Відмова від їжі часто пов'язана з самим кормом, точніше, зі зміною:

  • типу корму - коли звичний сухий замінили на вологий корм або навпаки;
  • різновиду - зміна основного інгредієнта може спричинити за собою відмову від їжі, адже інший корм має інший смак;
  • торгової марки - новий бренд володіє відмінною технологію виробництва, смак і запах, що теж не всім собакам подобається.

Кожен з трьох випадків вимагає терпіння і не терпить поспіху. Вводити новий корм потрібно поступово, додаючи спочатку малу його кількість в звичний раціон і поступово повністю замінюючи новим харчуванням старе. Це займає від кількох днів до тижня, зате допомагає безболісно привчити вихованця до нової їжі, а також виключити алергію і розлад травлення. Якщо ж тварина відрізняється особливими потребами в їжі, тобто перебирає, швидше за все, потрібно звернутися до кормів для вибагливих собак, наприклад до лінійки преміум класу. Часто голодування пов'язане з віком, існують спеціальні лінійки кормів для цуценят, а також для старіючих собак, коли смак і нюх слабшають. Тоді на допомогу приходять корми для старіючих тварин: вони мають більш інтенсивний запах, склад, адаптований під вікові потреби, і смак.

Як підвищити апетит?

Якщо доведено, що відмова від їжі не пов'язана з хворобами, для підвищення апетиту можна використовувати нехитрі прийоми. Вони допоможуть швидко налагодити травлення у вихованця.

Як підвищити апетит вибагливої ​​собаки

Боротися з цим складно, але цілком реально. Годувати тварину потрібно строго по годинах, виставляючи миску з їжею на певний час. Навіть якщо пес не поїв, миску прибирають до наступного годування і нічим не пригощають собаку в проміжках. Голод і відсутність частувань зроблять свою справу - рано чи пізно собака повернеться до звичного режиму харчування.

Не перегодовуємо

Відмова від їжі може бути наслідком занадто великих порцій: наїдаючись, до наступного годування просто не прокидається почуття голоду. Потрібно зменшити основну порцію і не догодовувати ласощами, щоб нормалізувати апетит.

Фізична активність

Аппетит у собаки

Нестача руху - часта причина зниження апетиту. Щоб повернути інтерес до їжі, потрібно забезпечити тварину достатньою активністю. Довгі прогулянки, активні ігри вдома або на свіжому повітрі активізують голод і повертають інтерес до їжі навіть у вибагливих вихованців. Не можна ігнорувати відмову від їжі у собаки, якою б не була її причина. Дбайливий господар завжди знайде час, щоб розібратися в причинах цього явища і повернути тварині смак до їжі і до життя.

7 правил здорової собаки
7 правил здорової собаки
Читати більше
Як вивести бліх у собаки
Як вивести бліх у собаки
Читати більше
Як правильно обрати корм для собаки?
Як правильно обрати корм для собаки?
Читати більше