UA RU
(0800) 355 222
Консультація менеджерів
(0800) 355 222 (044) 350 5500 (067) 353 06 00 (Telegram)
Графік роботи
Пн-Пт - з 9 до 20 год
Сб-Нд - з 9 до 18 год
Напишіть нам
[email protected]
Увійти
Новий клієнт? Розпочни тут

Всього:

0 грн

Собаки рятувальники на воді та в горах

Якби французькі пожежники випускали повний календар героїв, то там красувалися б сильні, красиві й витривалі, проте не лише представники чоловічої статі, а – собаки рятувальники. Вони працюють поруч з людиною під час подій різного рівня небезпеки. Гострий нюх дозволяє відчути мандрівника під сніговим завалом після сходження лавини, сильні м’язи – витягнути людину, що тоне, з води, а також протиснутися у вузенькі лази під час завалів чи пожеж, коли час іде на хвилини та потрібно чим скоріше визначити місцеперебування жертв і подати голос.

Собаки пошуковики діють більш ефективно, ніж людина під час рятувальних робіт. Проте саме людина допомагає розкрити їхній героїчний потенціал. Адже рятівник – це не просто горде звання, а ряд вимог, яким має відповідати чотирилапий доброволець:

  • стресостійкість (собака працює в далеко не мирних умовах і повинна зосередитись на своєму завданні без паніки та зайвих рухів)
  • відсутність агресії (доброзичливий характер собаки важливий, адже вона шукає людину, що вже потрапила в біду й переживає шок та страх)
  • самостійність (критична ситуація може вимагати швидких дій, коли собака віч-на-віч із задачею, тому рятівник має знати, як діяти)
  • дисципліна (для собаки в пріоритеті має бути поставлена задача та її виконання за будь-яку ціну, тому про непослух можна забути, лише чіткі команди).

Якщо людина тоне: хто пливе на допомогу?

У команді біля озер, рік, морів та океанів поруч з людьми відповідально несе службу собака рятувальник на воді. Серед порід обирають максимально сильних чотирилапих, адже за міжнародними стандартами собака повинна допомогти доправити човен з пасажирами до берега у разі критичної ситуації. Окрім розмірів та сили, тварини повинні любити воду, швидко плавати та добре ладнати з незнайомцями. Особливо, якщо такий незнайомець може ненароком заїхати в око, кричати чи навіть кусатися. Собаки рятувальники стежать з берега за людьми, що купаються, та реагують на небезпеку, подаючи голос і готові кинутися на допомогу за першим сигналом.

Лабрадор-ретрівер

Якщо розглядати породи собак рятувальників, лабрадор – надзвичайно мирна та добра тварина, яка з легкістю зберігає спокій навіть у непередбачуваній ситуації. Лабрадори часто працюють на воді, для чого проходять спецкурси. Вони виконують команди, вчаться рятувати потопельника та брати човен на буксир. Якщо тоне людина – собака підпливає до нього і дає змогу вхопити себе за шерсть чи шлейку. Лабрадори мають добре здоров’я та фізично міцні, адже робота на водоймах передбачає великі навантаження.

Ньюфаундленд

Дресирувальники називають цю породу найкращою для рятувальних операцій на воді. Ньюфаундленд здатен вирвати з непередбачуваної стихії не одного, а одразу двох людей, або ж цілий човен, завдяки своїй силі. Ці собаки добре працюють при мінусових температурах, адже завдяки шерсті не бояться морозу. Характер у них м’який, проте як рятувальники – вони відчувають небезпеку й швидко приймають сміливі та мужні рішення.

Леонбергер

Цю породу вивели з двох рятувальних: ньюфаундленда та сенбернара. В роботі собакам допомагає шерсть, що не промокає та дозволяє добре триматися на воді. Перетинки на фалангах покращують зручність плавання. Терплячі та витривалі, вони готові до довгих операцій та неагресивно реагують на різки звуки та шум. Ці собаки також добре працюють у пошукових операціях. Проте у навчанні потребують наполегливості, адже перед тим, як виконати команду, вони подумають як це зробити.

Загубилися в горах чи потрапили під лавину: вони вже в дорозі!

Для собаки, що працює в горах, важливий гарний нюх та витривалість, адже у випадку лавини чи каменепаду немає часу на роздуми, потрібно діяти швидко. Відстань до потерпілих може бути чималою, тому тварина повинна розвивати високу швидкість та довго не втомлюватися. Собака повинна бути доброзичливою та мати змогу зігріти потерпілого своїм теплом до приходу інших учасників команди.

Німецька вівчарка

Порода-універсал собаки мнс, яка першою працювала самостійно після сходження лавин. Вони чудово орієнтуються у незнайомих місцях та володіють гарним нюхом. Вівчарки швидко виходять на слід людини, якій потрібна допомога. У горах цінується вміння працювати при низьких температурах та під снігом – і у німецьких вівчарок це добре виходить. Вони готові ризикнути життям, щоб врятувати чергового поціновувача екстремальних пригод.

Сенбернар

На засніжених крижаних вершинах у критичній ситуації в бій вступає велетенський, проте дуже добрий собака рятувальник в горах – сенбернар. Порода, яка була спеціально виведена для пошуку потерпілих під товстим й холодним шаром снігу. Вони відчують людину на глибині понад три метри, а завдяки гострій інтуїції можуть навіть відчувати майбутнє сходження лавини.

Бельгійська вівчарка

Великі та потужні на вигляд бельгійці мають добрий характер до людини. Їхня густа шерсть дозволяє працювати в найгірших погодних умовах, наприклад як собака рятувальник в Альпах. Вівчарки поруч з людьми беруть участь не лише у небезпечних операціях, а й несуть службу в охороні чи на полюванні. Проте ця порода гірше за інших вживається з іншими тваринами.

Як вивести бліх у собаки
Як вивести бліх у собаки
Читати більше
Догляд за цуценятами
Догляд за цуценятами
Читати більше
Як вибрати корм для вашого кошеня?
Як вибрати корм для вашого кошеня?
Читати більше