UA RU
(0800) 355 222
Консультація менеджерів
(0800) 355 222 (044) 350 5500 (067) 353 06 00 (Telegram)
Графік роботи
Пн-Пт - з 9 до 20 год
Сб-Нд - з 9 до 18 год
Напишіть нам
[email protected]
Увійти
Новий клієнт? Розпочни тут

Всього:

0 грн

За якими ознаками розпізнати, що Ваш собака відчуває біль

Тварини не поводяться як люди, коли їм боляче. Варто пам'ятати, що у них досить високий больовий поріг, що вони будуть до останнього приховувати свої страждання (природою закладено не показувати слабкість) і що вони не покажуть пазуристим пальчиком на визріваючий абсцес.

Найчастіше власники не розуміють, чому під час хвороби їх вихованець поводиться не як зазвичай, наприклад, стає замкнутим і нетовариським, може вкусити або йде і ховається. Аналогічно часто власники списують зміни в поведінці на що-небудь, наприклад погода або "поганий настрій", в той час, як тварині просто боляче. Є, звичайно, прояви болю, які ні з чим не сплутаєш, наприклад, кульгавість. Але в іншому, навряд чи ваш собака підійде і скаже: "Господар! У мене болить спина в районі нирок! Мені потрібно до лікаря!", ні, він буде сидіти напружено зі згорбленої спиною і мовчки страждати.

Біль відноситься до одного з найяскравіших симптомів, тому власники зазвичай помічають його найраніше. Біль - це причина негайно звернутися до ветеринарного лікаря. Зовнішні прояви найчастіше залежать від інтенсивності і локалізації болю, але, поживши трохи з собакою і дізнавшись улюбленця краще, кожен рано чи пізно починає розуміти мову її тіла.

Отже, розглянемо основні ознаки, за якими можна розпізнати, що ваш собака відчуває біль:

1) Собака гавкає, скиглить, виє, гарчить

Може робити це разом з будь-якою дією (наприклад, гарчати на хвору лапу) або просто лежати / сидіти / стояти, дивитися в простір і скиглити. Сюди ж відноситься скиглення і вереск при спробі взяти на руки. Чимало собак і в звичайному стані вокально супроводжують свою поведінку, наприклад, гавкають при радості чи скиглять, коли жебракують. Це нормально. АЛЕ якщо ваш улюбленець видає звуків більше звичайного або супроводжує їх нетиповою для себе поведінкою - це привід насторожитися.

2) Надмірний грумінг

Собаки намагаються очищати свої рани, тому порізи, нариви, зламані кігті, абсцеси піддаються активному вилизуванню. Якщо собака часто або не відриваючись вилизує якесь місце - значить потрібно шукати там проблему. Сюди ж відноситься ще кілька ситуацій:

  • Якщо болять або сверблять очі - пес тре їх лапою або треться об різні предмети в будинку;
  • Деякі собаки покушують місце, де боляче. Чим більше болить, тим інтенсивніше;
  • Якщо болять зуби чи проблеми в ротовій порожнині або глотці - собака лізе лапами в пащу, намагається погризти тверді предмети, почухати, треться мордою об тверді поверхні;
  • Якщо проблеми в статевих органах (особливо у псів) - активного грумінгу піддається і ця область.

3) Порушення сну

Собака стала багато спати або навпаки, не може довго спати, постійно прокидається. Проявлятиметься за перший чи другим шляхом - залежить від характеру болю.

4) Порушення прийому їжі і води

Якщо у собаки болі в області рота, глотки, шлунка - він може відмовитися від прийому їжі, а іноді і води. Так само відмова від їжі може означати нудоту, надмірні болі в інших областях. При деяких запальних процесах зростає кількість споживаної води.

5) Задишка, важке і / або поверхневе дихання

Найбільш явна ознака сильних болів. Іноді, єдина.

6) Вимушена поза і занепокоєння

Якщо собака весь час змінює положення, лягає і відразу встає, ходить, шукає місце, знову лягає і встає - значить її щось турбує. Буває, при болях в певних областях, собаки приймають вимушену позу: наприклад, згорблена спина - ознаки болю в черевній порожнині. Так само ознакою занепокоєння може бути ходіння по колу, хаотичні рухи. Собака може насилу або неохоче лягати або вставати, відмовитися заплигувати на диван.

7) Невмотивована агресія

Найчастіше собака може виявляти невдоволення, якщо ви торкаєтеся до хворого місця, іноді доходить до гарчання і укусів, якщо власник сильно тисне на хвору лапу або живіт. Перш, ніж шукати в агресії собаки психологічний аспект, потрібно зрозуміти - а чи не говорить нам собака, що чіпати в цьому місці не варто. Так само агресія може бути ознакою постійного роздратування на тлі болю, біль і у людей і у тварин викликає іноді неадекватну поведінку.

8) Товариськість

Кожен собака по-різному реагує на погане самопочуття. Один сховається подалі, щоб його не чіпали, а інший, навпаки, буде постійно триматися поруч і підставляти місце, яке болить, під руку, щоб погладили (відноситься не до всіх типів і місцях болю). Уважний господар, котрий довго знає свого улюбленця, відразу помітить, що поведінка собаки змінилася.

9) Кульгавість, відведення в сторону або притиснення лапи

Кульгавість - найбільш видимий симптом болю. Тільки слід пам'ятати, що якщо тварина кульгає або витягує лапу, це не завжди означає проблеми з кінцівками, іноді кульгавість є ознакою болю в деяких органах черевної порожнини, болю в хребті. До цього ж пункту належить так звана "дерев'яна хода", будь-які зміни ходи.

10) Незвичайна поведінка при сечовипусканні і дефекації

Спроба при сечовипусканні і дефекації переміститися, знайти інше положення, нетипова поза, часті позиви, вокальний супровід - все це вказує на те, що є проблема.

11) Ще кілька ознак болю у собак: 

  • Часте або пильне розглядання частини тіла, яка турбує. Іноді здивоване, іноді агресивне.
  • Нахил голови в одну сторону. Може бути ознакою неврологічних проблем, а також болів у вухах, будь-якої частини голови, отиту середнього вуха.
  • Судоми. Особливо у брахіцефальноих порід. Наприклад, судоми у французького бульдога - привід знайти ортопеда і обстежити собаку на предмет клиновидного хребця.
Кішка не їсть: що робити?
Кішка не їсть: що робити?
Читати більше
Найкращі корми холістики для кішки
Найкращі корми холістики для кішки
Читати більше
Захист домашніх тварин від зовнішніх паразитів
Захист домашніх тварин від зовнішніх паразитів
Читати більше